Predavanje ddr. Ivana Rihtariča

UDBA na meji 1945–1950 s poudarkom na Radgonskem kotu in Gornji Radgoni.

Pogovor, ki ga bo s predavateljem vodil mag. Jurij Pavel Emeršič, bo potekal 8. maja 2023 ob 17.00 v prostorih Muzeja VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani. 

O vsebini predavanja


UDBA je po vojni delovala kot glavni podporni organ varovanja novega družbeno-političnega sistema. Podrejena je bila neposredno Komunistični partiji, njene aktivnosti pa so pogosto presegale zakonske, ustavne in celo  državne okvire ter grobo posegale v osnovne človekove pravice in svoboščine. 
 


O predavatelju


Ddr. Ivan Rihtarič je leta 1989 magistriral iz zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 2002 doktoriral iz zgodovine v Celovcu, leta 2016 pa še na Filozofski fakulteti v Mariboru. Je avtor sedmih znanstvenih monografij, ukvarja pa se zlasti z raziskovanjem prve polovice dvajsetega stoletja na območju Spodnje Štajerske, Ljutomera in Gornje Radgone. V svoji drugi doktorski disertaciji je podrobno obdelal ravnanje oblasti po drugi svetovni vojni v Gornji Radgoni in Radgonskem kotu. Je predsednik Zgodovinskega društva v Gornji Radgoni in član zgodovinskih društev v Avstriji (Celovec in Gradec).