Predstavitev knjig

Aleksandra Gačić: Bogumil Vošnjak – politik in diplomat in Miloš Vauhnik: Austriam esse delendam : kako sem postal poročnik ali moje bojevanje v 1. svetovni vojni

Predstavitev knjižnih novitet založbe jutro bo v ponedeljek, 4. marca 2019, ob 17. uri v prostorih Muzeja VSO na Cankarjevi 11 v Ljubljani. 

O vsebini

Politična biografija Bogumila Vošnjaka izpod peresa zgodovinarke dr. Aleksandre Gačić obravnava vsestransko politično udejstvovanje diplomata, pravnika in politika, ki je pustil izrazit pečat v ključnih zgodovinskih trenutkih slovenskega naroda in tudi pri tlakovanju poti za skupno jugoslovansko državo, ki je nastala po prvi svetovni vojni. Avtorica med drugim ugotavlja, da je bil Vošnjak v medvojnem obdobju deležen številnih kritik, da naj bi si od »naklonjenosti« srbski politiki obetal osebne koristi. Ob stoletnici konca prve svetovne vojne, ki je prinesel tudi razpad Avstro-Ogrske monarhije, je prav gotovo pravi čas za branje vojnih spominov Miloša Vauhnika. Gre za osebno in s čustvi nabito pripoved slovenskega izobraženca, po poklicu pravnika, ki pronicljivo opazuje, analizira in popisuje dogajanja med krvavim svetovnim spopadom vse od mobilizacije, urjenja v zaledju in odhoda na različne fronte do zdravljenja v vojaški bolnišnici. Enkraten je opis, kako je, kljub temu da je bil zaznamovan z oznako »politično sumljiv«, na skoraj neverjeten način postal poročnik avstro-ogrske vojske. 


Knjigi bodo predstavili

DR. ALEKSANDRA GAČIĆ, avtorica monografije o B. Vošnjaku

STANE KODRIČ, direktor založbe Jutro

DR. RENATO PODBERSIČ, pisec spremne besede k Vauhnikovi knjigi spominov